Skip to Content
Osvětová kampaň

Smrt blízkého člověka je nepochybně extrémní, přesto však zcela běžná lidská zkušenost. Do našich životů vnáší smutek, truchlení, konec určitého vztahu i hmatatelné blízkosti konkrétní osoby a také nás konfrontuje s nutností žít dál a v jistém ohledu i jinak.

Film Rok vdovy je možné nahlížet jako citlivou studii truchlení a vnitřní proměny člověka po ztrátě někoho blízkého. A také jako snímek o postupné emancipaci – nalezení nového smyslu a schopnosti pokračovat ve svém životě sama nebo sám za sebe. 

Ačkoli film považujeme za médium, které dokáže značně komplexně uchopit složitá či přímo tabuizovaná témata a současně nabídnout prostor pro jejich reflexi, rozhodli jsme se distribuci Roku vdovy rozšířit o kampaň #vaspribehnekonci a nabídnout tak sdílený prostor pro to společně mluvit, ptát se, prožívat.

Naše kampaň #vaspribehnekonci otevírá témata související se ztrátou blízké osoby a truchlením na úrovni jednotlivců i společnosti a také napříč generacemi.

Prostřednictvím besed a diskuzí, které budou součástí vybraných projekcí filmu Rok vdovy a které doprovodí jeho tvůrci, herečky, herci i odborníci z řad terapeutů, psychosociálních pracovníků a poradců z vybraných organizací, chceme mluvit o tom, jaký typ podpory člověk po ztrátě blízkého člověka potřebuje v rámci rodiny, přátel i institucí.

S ambasadorkami a ambasadory naší kampaně pak natáčíme video rozhovory o jejich zkušenostech s truchlením, hledáním stability i o tom, kam může člověka ztráta někoho blízkého posunout.

Kampaň #vaspribehnekonci probíhá pod záštitou první dámy Evy Pavlové.

INFORMACE O KONCI ŽIVOTA

Odbornou péči a podporu lidem na konci života a těm, kdo o ně pečují, poskytuje nezisková organizace Cesta domů. Provozuje domácí hospic a poradnu pro nevyléčitelně nemocné a jejich rodiny. Vydává knihy o tématech spojených s koncem života a vzdělává v nich odbornou i laickou veřejnost. Přispívá také ke společenským změnám s cílem zlepšit péči o lidi na konci života.

Cesta domů provozuje informační a poradenský portál Umírání.cz. Najdete zde mnoho rad a praktických informací k péči o nevyléčitelně nemocné a umírající i pro období po ztrátě blízkého člověka. Informace mohou pomoci a podpořit ty, kteří ztrátou blízkého člověka zrovna procházejí či v nedávné době prošli, nebo jsou někomu takovému nablízku.

Co zařídit při péči
Co zařídit po úmrtí blízkého
Truchlení

INTERNETOVÁ PORADNA

Informace ohledně péče o nevyléčitelné nemocné můžete hledat také v online poradně na portálu Umírání.cz. Na dotazy odpovídají pracovníci Cesty domů a externí odborníci. Dotazy jsou tematicky rozdělené. Pokud nenajdete odpovědi na své otázky pomocí vyhledávání, můžete položit vlastní

ADRESÁŘ SLUŽEB

Na informačním portálu Umirání.cz najdete aktualizovaný adresář služeb souvisejících s péčí v závěru života, dostupných na území České republiky. Můžete si zde vyhledat poskytovatele služeb ve vašem regionu. Zahrnuje také kategorii „Provázení a poradenství pro pozůstalé“.

PORADNA CESTY DOMŮ

Poradna Cesty domů poskytuje informace a podporu vážně nemocným a osobám pečujícím o nevyléčitelně nemocné a umírající. Informuje o službách Cesty domů, možnostech péče a o navazujících službách. Provází ty, kteří se vyrovnávají se ztrátou blízkého.

Poskytujeme doprovázení a psychickou podporu lidem, kteří se vyrovnávají se ztrátou blízkého, i lidem, kteří přemýšlí, jak podpořit blízkého pozůstalého nebo o něj mají obavy. Podporu u nás nacházejí i lidé v situaci, kdy pečují o blízkého v závěru života nebo očekávají, že jejich blízký zemře. Provázíme dospělé, kteří chtějí pomoci truchlícím dětem. Nabízíme čas a prostor na rozhovor o situaci, o prožívání, o nemocném či zemřelém, o projevech zármutku a o tom, co může člověku pomoci truchlením projít.

Služby poskytují poradenští (sociální) pracovníci pro klienty z celé České republiky. Konzultace probíhají telefonicky, on-line nebo osobně v Praze; na osobní konzultaci je třeba se předem objednat.

INFORMAČNÍ MATERIÁLY Z CESTY DOMŮ

V péči o nevyléčitelně nemocné a umírající i v době po ztrátě blízkého člověka vám mohou
pomoci brožury vydané Cestou domů a další zdroje.

KNIHY NAKLADATELSTVÍ CESTA DOMŮ

Sally Douglas, Imogen Carn: Na zdar smutku (vyjde v říjnu 2024) – kniha dvou australských autorek o truchlení a ztrátách v našich životech; navazuje na podcast Good Mourning

Gary Andrews: Milá Joy – něžná a dojemná kniha o náhlé smrti milované manželky Joy ve formě kresleného deníku; autor jej nadále udržuje na Instagramu

Earl A. Grollman: Slon v pokoji – kniha o smrti a zármutku je určena hlavně mládeži a mladým dospělým, ale poslouží pedagogům a každému, kdo potřebuje poradit, jak projít nebo pomoci někomu projít obdobím truchlení

The Dougy Center for Grieving Children: 35 způsobů jak pomoci truchlícímu dítěti –přehledná stručná knížka, kterou užije každý, kdo má nablízku dítě, kterému někdo zemřel

Laurie Krasny Brown, Marc Brown: Když Dinosaurům někdo umře – knížka, která dětem přibližuje těžké téma smrti, a přitom je půvabná a srozumitelná; může pomoci nejen doma, ale také ve školkách a na prvním stupni ZŠ

Martin Loučka, Jindřiška Prokopová, Petra Josefína Stibitzová: Sešit pro děti, kterým někdo umřel – pomůcka pro menší i větší děti, kterým někdo zemřel

Lucie Kocurová, ed.: Je smrt školou povinná…?! – publicistický sešit zaměřený na případysmrti žáka, učitele či blízkého rodinného příslušníka žáka v dětském kolektivu